Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierane ciasto ze śliwkami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 59
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 32
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 102
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 37
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 59
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 32
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 102
Składniki
Śliwki umyj, osusz pokrój wzdłuż na połówki, usuń pestki, pokrój na ćwiartki.
Masło (lub margarynę) utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Kolejno dodawaj całe jajka i dalej ucieraj. Dołóż śmietanę i stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do całkowitego połączenia składników.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Na wierzchu dowolnie porozkładaj pokrojone śliwki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, wstaw formę i piecz 40-50 minut – wierzch powinien być ciemnozłocisty.
Po upieczeniu oprósz obficie cukrem pudrem, najlepiej przez sitko. Jeśli lubisz pachnące ciasta, cukier puder możesz wymieszać z utartymi w moździerzu kilkoma goździkami.
70 minut • Porcja ok. 200 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 16 porcji.Źródło: Kobieta i życie