Do góry

Desery Przepis na:

Walentynkowe Kruche Serduszka.

Walentynkowe Kruche Serduszka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 12569

Dodano:

Odsłon: 531

Zbliża się ten czas w roku- święto zakochanych, kiedy serduszkowe wypieki mają szczególną moc. Kruche ciasteczka, posmarowane białą czekoladą i wypełnione ulubioną galaretką, smakują wyśmienicie, a do tego bardzo ładnie wyglądają na talerzu. Polecam serdecznie taki drobny wypiek nie tylko na Walentynki, ale i tak zupełnie bez okazji, bo miłość można świętować na wiele sposobów, przez cały rok…

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 180 g masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady
  • ulubiona czerwona galaretka na 1 szkl.wrzątku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Walentynkowe Kruche Serduszka.

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier puder przesiać do miski, wsypać cukier waniliowy, masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski, wbić jajko i żółtko ze szczyptą soli, następnie posiekać całość nożem, zagnieść szybko ciasto, uformować kulkę i zawinąć w folie, wrzucić do zamrażalnika na pół godz.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 C, schłodzone ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce, pamiętając, aby wycinać pary, w jednym ciasteczku zawsze wyciąć środek wykrawaczem do ciasteczek.
    Ciasteczka pieczemy 8-10 min.do zarumienienia, upieczone ciasteczka odstawiamy do przestygnięcia.
    Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzątku i odstawić do wystygnięcia, żeby szybciej zaczęła ściągać można włożyć do lodówki lub zamrażalnika, ale trzeba kontrolować czy już nie tężeje.
    Czekoladę rozpuścić na parze, smarować pełne ciasteczka na wierzchu i przykładać te z wyciętym środkiem tak, aby się skleiły, żeby galaretka nie wypłynęła.
    Do sklejonych ciasteczek wlewamy lekko tężejącą galaretkę, najlepiej małą łyżeczką, odstawiamy do lodówki, przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub wierzch wyciętych ciasteczek posmarować roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Ilość ciasteczek zależy od wielkości wykrawaczy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń