Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowy tort z brzoskwiniami

Waniliowy tort z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 12

Smaczny pomysł na "Waniliowy tort z brzoskwiniami"

Składniki

  • 30 dag serka mascarpone
  • 30 dag brzoskwiń z puszki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru qziarenka wanilii wydrążone z 2 lasek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku; frużelina: 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny; dodatkowo: 5 herbatników
  • ok. 20 rurek waflowych
  • 4 łyżki konfitury morelowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Frużelina: brzoskwinie wyjmij z syropu, drobniutko pokrój. Wymieszaj z 4–5 łyżkami syropu i sokiem z cytryny. Mocno podgrzej. Żelatynę namocz, potem rozpuść ją w ciepłej masie.

  2. Herbatniki pokrusz wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z 1/3 przygotowanej frużeliny. Masą wylep spód tortownicy wyłożonej pergaminem lub folią. Wstaw do lodówki.

  3. Masa: brzoskwinie rozdrobnij blenderem. Dodaj serek, cukier i wanilię. Żelatynę zalej wrzątkiem, rozpuść. Wlej do masy, zmiksuj. Śmietanę ubij. Delikatnie domieszaj do masy.

  4. Na spód nałóż 1/2 masy serowej. Przykryj 1/2 pozostałej frużeliny i resztą masy. Na wierzch nałóż pozostałą frużelinę. Schłodź. Boki ciasta posmaruj konfiturą, obłóż połówkami rurek.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń