Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warzywne spaghetti"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 183
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, nie przepłukuj zimną wodą. Trzymaj makaron w cieple.
Cukinię wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, odetnij zgrubiałe końcówki. Pokrój warzywo w plasterki, a następnie w paseczki. Możesz też zetrzeć cukinię na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory rozdrobnij. Czosnek obierz i posiekaj. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej masło. Wrzuć czosnek, a po chwili dodaj cukinię. Przesmaż razem. Dodaj pomidory i kukurydzę. Duś sos kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Makaron wrzuć do sosu, starannie wymieszaj. Rozłóż na talerze. Udekoruj ziołami.
Czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 2,20 zł.
Jeśli chcesz wzbogacić dietę malucha różnymi warzywami, sos do spaghetti doskonale się do tego nadaje. Oprócz cukini, możesz do niego dodać pieczoną paprykę i bakłażana. A gdy dziecko nie lubi warzyw? Zmiksuj je!Źródło: Świat kobiety