Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywne wieżyczki"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 83
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 197
Składniki
Wszystkie warzywa umyj, wytrzyj do sucha. Bakłażan pokrój w plasterki. Posyp je solą i odstaw na około 20 mi- nut. Kiedy puszczą gorzki sok, opłucz je pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha.
Odetnij końce cukinii, resztę pokrój w plasterki o grubości zbliżonej do plasterków bakłażana. Tak samo potnij pomidory i mozzarellę.
Warzywa oprósz solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Skrop oliwą. Przygotuj 4 duże kawałki folii aluminiowej. Ustaw na nich na przemian warzywa i plasterki mozzarelli, tak by powstały kolorowe wieżyczki.
Wieżyczki zawiń w folię. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC. Piecz ok. 40 minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu, udekorowane świeżymi ziołami.Źródło: Naj