Do góry

Desery Przepis na:

Warzywny pasztet

Warzywny pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 15

Sprawdzony przepis na "Warzywny pasztet"

Składniki

  • 120 g komosy ryżowej (quinoa)
  • sól
  • 250 g boćwiny
  • 300 g brokułów
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • oliwa
  • 3 łyżki białego wina
  • pieprz i sól
  • 1 łyżeczka granulowanego bulionu warzywnego
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 100 g startego pikantnego sera żółtego
  • 4 jajka
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 łyżki mąki
  • papryka w proszku
  • masło i bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Komosę ryżową opłucz i gotuj w 300 ml osolonej wody przez 10 minut. Zdejmij z gazu i zostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut. Posiekaj boćwinę (oddzielnie łodygi i liście). Brokuły podziel na różyczki i ugotuj al dente.

  2. Cebulę, czosnek i natkę posiekaj. Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie na złoty kolor. Dodaj łodygi boćwiny i smaż, mieszając. Wlej wino, 3-4 łyżki wody, dopraw solą, pieprzem, bulionem i gotuj 8 minut. Następnie dodaj liście boćwiny, wymieszaj i zostaw pod przykryciem.

  3. Dodaj gałkę muszkatołową i 2 łyżki soku z cytryny. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno. Wymieszaj twaróg z żółtkami, serem tartym, komosą, brokułami, boćwiną i natką. Dopraw papryką i resztą soku z cytryny. Wmieszaj pianę z białek.

  4. Piecz godzinę w 180°C. Pasztet wyjmij i pozostaw 10 minut w formie. Podawaj.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: warzywny pasztet

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń