Do góry

Desery Przepis na:

Warzywny warstwowy pasztet

Warzywny warstwowy pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Warzywny warstwowy pasztet"

Składniki

  • Warstwa biała: 14 dag chrzanu
  • 13 dag śmietany 12-proc
  • 18 dag jogurtu naturalnego
  • półtora dag żelatyny. Warstwa zielona: 30 dag brokułów
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 dag żelatyny. Warstwa bordowa: ugotowane buraki (ok. 40 dag)
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet
  • 1 dag żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Warstwa biała: żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Chrzan wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Dodaj żelatynę, połącz, przypraw. Masę przelej do prostokątnej foremki. Odstaw do stężenia.

  2. Warstwa zielona: brokuł ugotuj w bulionie. Lekko ostudź, podlej wywarem z gotowania i zmiksuj (powinno wyjść pół kg masy). Przypraw. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Wymieszaj z masą brokułową. Wlej do formy. Odstaw.

  3. Warstwa bordowa: buraki zetrzyj na tarce, przypraw solą, pieprzem, cukrem i octem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Połącz z masą buraczkową, dopełnij foremkę.

  4. Gdy pasztet stężeje, wyjmij go, zanurzając na chwilę formę w gorącej wodzie.

  5. Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 8. Cena za porcję: 1,30 zł.

  6. Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń