Do góry

Desery Przepis na:

wąsaty tort

wąsaty tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2562

Dodano:

Odsłon: 726

bardzo kawowy tort z czekoladą

Składniki

  • POLEWA: 150 g gorzkiej czekolady 1-1,5 łyżki kremówki
  • KONFITURA: opakowanie mrożonych wiśni 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao łyżka cukru brązowego
  • WĄSY: 100 g gorzkiej czekolady 3 patyczki do szaszłyków
  • KREM: 660 ml śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek cukru pudru /można więcej, można mniej – jak kto lubi/
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej /w proszku, nie w granulach; wydaje mi się, że kawy typu cappuccino instant mogłyby pasować/
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • PONCZ: 100 ml mocnej kawy /lub według uznania/ 50 ml likieru kawowego /może też być jakiś irish carem lub whisky/
  • BISZKOPT: 5 jaj
  • 180 ml mąki pszennej
  • 160 ml cukru
  • 75 ml kakao
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Boki pozostawiam w stanie surowym.

    Przesiewam mąkę, kakao i proszek. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodaję najpierw cukier /łyżka po łyżce/, potem kolejno żółtka. Cały czas ubijam. Czekam po każdym dodaniu, aż składnik wmiesza się w masę białkową. Wyłączam mikser. Wsypuję mąkę zmieszaną dobrze z kakao i szpatułą delikatnie mieszam do połączenia składników/nie może być grudek mączno-kakaowych/.

    Przekładam masę biszkoptową do tortownicy. Piekę 35-45 minut. Do suchego patyczka.

    Upieczony biszkopt studzę. Wyjmuję z formy. Kroję na trzy blaty.

  2. Kawę na poncz zaparzam i studzę. Dodaję likier. Odstawiam.

  3. Śmietanę lekko ubijam. Dodaję cukier puder i kawę. Miksuję do połączenia. Ubijam dalej. Dodaję utrwalacz do śmietany i ubijam do uzyskania pożądanej konsystencji.

    Wkładam krem do lodówki.

  4. Czekoladę na polewę roztapiam w kąpieli wodnej z kremówką. Odstawiam do przestudzenia. Zależy mi, żeby polewa utworzyła twardą skorupkę na wierzchu tortu.

  5. Wiśnie rozmrażam i odcedzam. Wypijam sok, a jakże.

    Owoce przerzucam na patelnię. Podgrzewam. Zasypuję cukrem i kakao. Podgrzewam do roztopienia cukru. Dodaję czekoladę. Podgrzewam dalej – do uzyskania jednorodnej konfitury. Mieszam od czasu do czasu. Jak czekolada się roztopi – odkładam do przestudzenia.

  6. Czekoladę na wąsy roztapiam w kąpieli wodnej. Zalewam foremkę do wąsiastych lizaków. Odstawiam do zastygnięcia i stwardnienia czekolady.

  7. Pierwszy blat nasączam delikatnie ponczem. Nakładam połowę porcji konfitury. Na czekowi śnię układam warstwę kremu. Nakrywam drugim blatem. Nasączam intensywniej. Nakładam połowę konfitury i krem. Przykrywam ostatnim blatem. Nasączam. Całość konstrukcji bardzo niedokładnie ozdabiam kremem. Wylewam na to przestudzoną, gęstą polewę czekoladową. Jak czekolada zastygnie układam chmurkę z kremu. Dekoruję czekoladowymi wąsami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń