Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 63
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 130
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 63
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 130
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 53
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ubij je tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę i wystudź. Dodaj parmezan, mąkę, roztrzepane jajko, masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posól do smaku i wyrób jednolite ciasto.
Ciasto podziel na porcje i uformuj wałeczki. Pokrój je na kawałki. Każdą kluseczkę uformuj w „jajowaty” kształt i odciśnij wzorek widelcem. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
Klarowane masło rozpuść, wymieszaj z 2 łyżeczkami papryki. Kiełbaski pokrój w plasterki, podsmaż na suchej patelni. Pomidory umyj, pokrój w ósemki. Kluski wrzuć na ciepłe masło, przemieszaj. Posyp kiełbaskami. Udekoruj pomidorami i listkami bazylii oraz szałwii.
Jak ugotować dobre knedle i kluski
•Jeśli masz wątpliwości, czy do dałaś wystarczająco dużo mąki, uformuj jedną kluskę i ugotuj ją „na próbę”.
•Knedle i inne kluski gotuj w osolonej wodzie, a te podawane na słono nawet w lekkim bulionie.
•Podczas formowania knedli czy pyz zwilż dłonie zimną wodą – ciasto nie będzie przywierać.
•Mocno zlepiaj powierzchnię knedli. Upewnij się, że nie posiadają szczelin, przez które podczas gotowania dostanie się woda i zniszczy ich kształt.
•Do gotowania wlej łyżkę oleju, wtedy kluski się nie zlepią.
•Gotuj małymi porcjami na wolnym ogniu – ważne, by temperatura wody była stała.Źródło: Naj