Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wielkanocne ciasteczka"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 110
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 41
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 110
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Składniki
l 25 dag mąki pszennej l 15 dag miodu l 5 dag cukru pudru l 6 dag margaryny lub masła l 1 jajko l 1 łyżeczka sody oczyszczonej l 1 łyżeczka cynamonu l 1 łyżeczka kakao
Margarynę lub masło rozpuść, wystudź. Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj miód, cukier, jajko, sodę, kakao, cynamon oraz roztopiony tłuszcz. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj je, podsypując mąką na grubość ok. 3 mm.
Foremkami w kształcie jajek, kurczaczków oraz zajączków wykrawaj ciasteczka. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ciasteczka 7-10 minut. Wystudź na kratce.
Przygotuj lukier. Roztrzepane białko wymieszaj z taką ilością cukru pudru, by powstała dość gęsta, nierozlewająca się masa. Lukier podziel na trzy części. Do jednej dodaj szczyptę kurkumy, do drugiej kilka kropli czerwonego barwnika.
Gdy do lukru dodasz płynny barwnik, wsyp więcej cukru, gdyż lukier się rozrzedzi. Tak przygotowanym lukrem udekoruj ciasteczka.
50 minut Sztuka: 40 kilokalorii.