Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową.

Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 4991

Dzisiaj przychodzę do Was z recepturą na pyszny świąteczny keks. Lubicie tego rodzaju wypieki? Ja uwielbiam, dawno nie piekłam keksów i teraz nadrabiam zaległości. Tym razem upiekłam taki z mnóstwem pachnącej skórki pomarańczowej i chrupiącymi migdałami. Mój keks nie dość, że jest pyszny do pięknie wygląda, a ten zapach...obłędny. Bardzo, bardzo polecam Wam taki keks na Wielkanocny stół. Koniecznie spiszcie recepturę. Zachęcam i udanych wypieków życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
  • 150 ml cukru
  • 125 ml zimnego mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku )
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 i pół dag płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.Wsypujemy obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, likier jajeczny i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.

  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi.

  3. Pieczenie: Tak wykonany keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Upieczony keks dokładnie studzimy.

  4. Podanie: Gotowy keks kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

  5. Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
    Keks można pokroić na około 12 porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń