Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 440
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 157
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22822
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 159
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 440
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 157
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22822
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 159
Składniki
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swą objętość, dołóż utarte z cukrem żółtko, całe surowe jajko, resztę mąki oraz rozpuszczone masło. Wyrób i przykryj.
Opłukany mak zalej wrzątkiem, odcedź, po czym zmiel trzykrotnie. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Całość przesmaż, stale mieszając (około 10 minut). Po przestudzeniu połącz z pianą z białek.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na nim makowy farsz, pozostawiając czyste brzegi i zwiń w rulon.
Włóż makowiec do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia, a następnie wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Gotowy wieniec możesz polać lukrem.Źródło: Kurier TV