Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wigilijny barszcz. Przepis na zakwas, zupę i uszka z grzybami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 210
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Przygotuj zakwas: buraki cienko obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka wraz z obranymi wcześniej ząbkami czosnku oraz chlebem.
Zalej 1 i 1/2 litra ciepłej, przegotowanej wody. Trzymaj około 3 dni w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu usuwaj nalot.
Gotowy zakwas wstaw do lodówki. Jabłka i cebulę obierz. Jabłka pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne.
Bulion połącz z buraczanym zakwasem. Dodaj ziele angielskie, jabłka i cebulę. Gotuj 20 minut, przecedź. Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cukrem.
Przepis na uszka z grzybami
na 6 porcji. Na farsz: 5 dag suszonych grzybów, 1,5 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko. Na ciasto pierogowe: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej, 1 łyżka oleju. Dodatkowo: mielony czarny pieprz, sól, przyprawa typu maggi.
Przygotuj farsz. Grzyby zalej niewielką ilością zimnej wody. Mocz 3 godziny, potem gotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź, osącz na stiku. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj posiekane grzyby oraz bułkę tartą. Wbij jajko. Farsz wymieszaj i przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz przyprawą typu maggi.
Przygotuj ciasto pierogowe: mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody oraz olejem. Gdy masa przestygnie, zagnieć elastyczne ciasto.
Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij kółeczka lub kwadraciki. Na każdym ułóż porcję farszu. Złóż na pół. Zlep brzegi, formując uszka. Ugotuj je w posolonym wrzątku. Odcedź, przełóż do talerzy i zalej barszczem.Źródło: Tina