Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Winna tarta z różami z jabłek"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 65
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1288
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1044
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 86
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 63
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 65
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1288
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1044
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 86
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 63
Składniki
Mąkę mieszam z cukrem pudrem, skórką startą z cytryny i migdałami. Dodaję jajko, zapach i masło. Zagniatam ciasto (jeśli jest zbyt mokre, dosypuję mąki). Wstawiam do lodówki na 30-40 min.
W tym czasie przygotowuję masę: w części mleka rozrabiam budyń. Do pozostałej dodaję żółtka oraz cukier i roztrzepuję mikserem, zagotowuję wraz z rozrobionym budyniem. Pod koniec dodaję (ciągle mieszając) wino. Masę studzę.
Jabłka myję i cienko obieram ze skórki. Miąższ kroję tak, jakbym dalej obierała jabłka. Obierzyny oraz miąższ wrzucam na kilka minut do wody z kwas kiem cytrynowym. Następnie je wyjmuję i osuszam.
Formę do tarty wylepiam ciastem i wykładam na nie masę kremową. W masę wkładam jabłka ze skórką, formując z nich róże. Delikatnie smaruję je dżemem wiśniowym. Ciasto piekę w temp. 180°C do czasu, aż jabłka się delikatnie zrumienią (u mnie to ok. 40 min).
Rozkosz dla oczu i podniebienia... Violetta Miszczak-Lesiewicz z Toporzyka
110 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie