Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Winogronowy galat"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 202
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 46
...ale pyszny.
Odsłon: 106
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 125
Polecam.
Odsłon: 202
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 46
...ale pyszny.
Odsłon: 106
Składniki
Czas przygotowania 140 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł
Do rondla wlewamy połowę soku winogronowego i sok z cytryny. Wsypujemy łyżkę cukru i skórkę cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy resztę soku z winogron. Mieszamy i odstawiamy. Wyjmujemy skórkę cytrynową.
W tym czasie przygotowujemy 6 gałązek winogron, każda po 2–3 owoce. Pozostałe winogrona układamy w wilgotnych kubkach. Zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki.
Ubijamy pianę na półsztywno. Do oddzielnej miseczki wsypujemy cukier puder. Przygotowane gałązki winogron zanurzamy w pianie i w cukrze pudrze. Zastygnięte galaretki wykładamy na talerz. Obok układamy winogrona w cukrze. Podajemy z sosem waniliowym, który robimy tak, jak w przepisie na stronie 36.
Wartość odżywcza porcji 94 kcal Białko 1,5 g/Tłuszcz 0,7g/Węglowodany 12 gŹródło: Rewia