Do góry

Desery Przepis na:

Wiśnie w kruchym cieście z pianką poziomkową.

Wiśnie w kruchym cieście z pianką poziomkową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 1196

Dodano:

Odsłon: 1505

Pyszne ciasto z wykorzystaniem wiśni z nalewki, przykryte pierzynką z pianki poziomkowej.

Składniki

  • wiśnie z nalewek osączone 1 kg
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki (szklanka 250 ml)
  • mąka pszenna Typ 450 - 1 szklanka (szklanka 250 ml)
  • masło 1 kostka 200 g
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • kisiel poziomkowy z cukrem
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Wiśnie w kruchym cieście z pianką poziomkową.

Przygotowanie

  1. Do osączonych wiśni dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ze składników na ciasto, zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy wiśnie. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy kisiel poziomkowy z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym, pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na 12 porcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń