Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiśniowy kołacz"
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 917
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 38
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 86
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 64
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 917
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 38
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 86
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 64
Składniki
ok. 70 minut • Porcja ok. 500 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 10 porcji
Miękkie masło wymieszaj z mąką, cukrem i jedną trzecią migdałów (jeśli lubisz, możesz dołożyć starty na tarce z małymi otworami imbir). Wyrób kruszonkę i wstaw ją do lodówki na 30 minut.
Wiśnie odcedź, usuń pestki. Włóż do rondelka, dodaj dżem wiśniowy oraz skrobię kukurydzianą rozmieszaną w małej ilości wody. Cały czas mieszając, zagotuj. Gotuj około 3 minut. Odstaw do przestudzenia.
Dno i krawędzie tortownicy wylep schłodzoną kruszonką, mocno dociskając. Na kruszonce rozsmaruj przestudzony krem wiśniowy. Posyp resztą płatków migdałowych.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C około 40 minut. Upieczone ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia i dopiero pokrój na porcje.
Do tego ciasta zamiast owoców z kompotu możesz też wykorzystać mrożone owoce i połączyć je z odpowiednim dżemem.Źródło: Kobieta i życie