Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienite pierniczki"
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 311
Polecam.
Odsłon: 775
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36331
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 440
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 311
Polecam.
Odsłon: 775
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36331
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 440
Składniki
Do rondelka włóż masło lub margarynę, wlej miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż tłuszcz się roztopi. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę oraz cukier puder, wsyp kakao, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika, wymieszaj.
Zrób dołek, wbij jajka i wlej przestudzony tłuszcz z miodem. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
Ciasto podziel na 2-3 części. Blat lub stolnicę oprósz mąką. Wyłóż porcję ciasta i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C, włóż blachę z pierniczkami, piecz ok. 15 min. Wystudź na kratce.
Przygotuj lukier. Białko ubij mikserem i jak zacznie się pienić, wlej sok z cytryny i powoli wsypuj przesiany cukier puder. Miksuj 10-15 min, aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (nie powinien być zbyt rzadki). Tak przygotowanym lukrem udekoruj wystudzone pierniczki.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut. Sztuka: 110 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie