Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wyśmienite placki dyniowe"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 296
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32668
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 237
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 296
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 67
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5073
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32668
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 347
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 237
Składniki
Pestki dyni upraż na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy przestygną, posiekaj. Z cytryny wyciśnij sok. Do miski włóż śmietanę, dodaj jogurt, sok z cytryny oraz posiekane pestki dyni, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki.
Natkę umyj, osusz, drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dynię również zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż do miski, dodaj ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, kumin lub kolendrę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoto. Gorące placki układaj na papierowych ręcznikach, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z dipem śmietanowo-cytrynowym.
50 minut. Sztuka: 160 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie