Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wytrawne muffinki z pomidorami"
Szybka i prosta babka
Odsłon: 47
Szybka i prosta babka
Odsłon: 47
Składniki
Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem i sparz wrzątkiem. Usuń skórki, pokrój w drobną kostkę. Listki bazylii opłucz, osusz, pokrój lub porwij palcami na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i zeszklij ją, mieszając. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól pieprz, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć je trzepaczką lub zmiksuj. Wlej olej, śmietankę, mleko, dodaj musztardę, wymieszaj.
Mokre dodaj do suchych. Dodaj starty ser, przestudzoną cebulę, pokrojone pomidory oraz listki bazylii. Wymieszaj łyżką niezbyt długo, aby tylko się połączyły.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami lub posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Foremki napełnij ciastem do 3 wysokości. W każdą muffinkę wciśnij pomidorka koktajlowego. Piecz w temp. 190°C przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
50 minut. Sztuka: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie