Do góry

Desery Przepis na:

Wytworny tort winogronowy

Wytworny tort winogronowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6693

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Wytworny tort winogronowy"

Składniki

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 22
  • 5 dag cukru
  • po 5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 dag + pół łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 15 dag jasnych i ciemnych winogron
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 25 l białego wina
  • 40 dag śmietany kremówki
  • winogrona w cukrze i listki mięty do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wytworny tort winogronowy

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut

  2. Rozbić 3 jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i 3 łyżkami zimnej wody. Ubić na sztywno, porcjami wsypując 1 cukier wanilinowy i 12,5 dag cukru. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę pszenną przesiać z 2 dag kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Sypkie wsypywać porcjami do masy jajecznej.

  3. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy i wystudzić. Następnie rozciąć na dwa blaty.

  4. Winogrona oderwać od gałązek. Rozbić pozostałe 4 jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z 10 dag cukru i drugim cukrem wanilinowym. Ubijać mikserem 12-15 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody.

  5. Do masy żółtkowej dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać wino, wymieszać. Żelatynę, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostrożnie połączyć z masą jajeczno-winną. Wstawić do lodówki na 5-7 minut, aby krem zaczął tężeć.

  6. Białka oraz 20 dag śmietany ubić na sztywno – osobno. Bitą śmietanę oraz pianę z białek połączyć z tężejącym kremem. Wmieszać winogrona. Jeden blat biszkoptowy ułożyć na dnie tortownicy. Wylać na niego krem z winogronami. Przykryć drugim blatem.

  7. Wstawić na 5 godzin do lodówki. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Posmarować nią wierzch i boki tortu. Oprószyć kakao. Udekorować winogronami w cukrze i listkami mięty.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń