Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekana z brukselką i z papryką"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 69
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 191
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 237
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 415
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 69
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 191
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 237
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 415
Składniki
ok. 60 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 3,20 zł • Przepis dla 4 osób
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj. Gdy przestygną, obierz i pokrój w grube plastry.
Brukselkę zblanszuj i odcedź. Cebulę oraz marchewkę pokrój w kosteczkę, a oczyszczoną czerwoną paprykę w niewielkie słupki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Rozłóż w nim plastry ziemniaków i osączoną brukselkę.
Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj marchewkę, zwiększ ogień i szybko podsmaż, cały czas mieszając. Pod koniec dołóż pokrojoną paprykę i chwilę razem smaż. Podsmażone warzywa przełóż do naczynia z ziemniakami.
Boczek pokrój w kosteczkę i na lekko natłuszczonej patelni wysmaż na chrupiąco, dodaj do reszty składników. Skrop wszystko oliwą, oprósz solą oraz kolorowym pieprzem. W kilka miejsc powtykaj pociętą gałązkę rozmarynu. Zapiekaj w 180°C ok. 25 minut.Źródło: Kobieta i życie