Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka czeska z cukinią i bakłażanem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 340
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 340
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, potnij w plasterki i gotuj 5 minut w posolonej wodzie. Grzyby rozmroź. Cukinię oraz bakłażan oczyść, odetnij końcówki, umyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, a strąki opłucz, pokrój w paseczki. Podgotowane ziemniaki odcedź. Kurczaka potnij na kawałeczki.
Ziemniaki odcedź, osącz. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dołóż grzyby i smaż razem kilka minut. Dodaj plastry cukinii oraz bakłażana. Dołóż paprykę i kurczaka. Smaż dalej około 5 minut. Wymieszaj z posiekanym oregano.
Formę posmaruj masłem. Na spodzie ułóż ziemniaki. Przykryj je warzywami, grzybami i mięsem. Na tym połóż pomidorki. Mozzarellę pokrój w plasterki. Ułóż na wierzchu zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 20 minut.
Jedna porcja zawiera: 570 kcalŹródło: Tina