Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka góralska"
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1383
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 122
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 666
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1383
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 122
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 666
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach (muszą być lekko twardawe). Gdy przestygną, obierz je i pokrój w niezbyt grube plastry. Z papryk usuń gniazda nasienne, dokładnie opłucz, osusz i pokrój w paski. Cebulę obierz z łupin i pokrój w półtalarki. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Natkę umyj, osusz i drobno posiekaj.
Na patelnię wyłóż masło, a gdy będzie już mocno rozgrzane, wrzuć pieczarki i smaż je tak długo, aż odparuje z nich cały płyn. Na czystą patelnię włóż boczek, gdy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodaj kiełbasę i smaż razem ok. 10 min na niezbyt dużym ogniu. Pokrojone ziemniaki włóż do miski, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i delikatnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne dokładnie wysmaruj olejem. Na spód wyłóż ziemniaki, następnie pieczarki, boczek z kiełbasą, cebulę oraz paski papryki. Wierzch posyp startym serem i posiekaną natką.
Piekarnik rozgrzej do 180° C, wstaw naczynie z warzywami i zapiekaj ok. 20-30 min, aż ser się rozpuści i zrumieni.
55 minut; Porcja: 580 kalorii.Źródło: Świat i Ludzie