Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka szparagowa pod beszamelem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 171
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 47
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 171
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 47
Składniki
Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce. Pędy zwiąż w pęczek. Włóż do wysokiego garnka z wrzącą posoloną wodą. Gotuj ok. 15 min.
2. Mięso opłucz, osusz. Oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej olej. Smaż filety po 5 min z każdej strony. Mięso potnij w plasterki, szparagi odcedź. Ułóż warstwami w żaroodpornej formie. W garnku rozgrzej masło. Oprósz je mąką. Dolej mleko. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą i pieprzem. Wylej na w formie. Zapiekaj 15 min w temp. 200°C. Przed podaniem polej pesto.
Kulinarne sekrety i podpowiedzi
?Białe szparagi obieraj od góry do dołu. Główki pozostaw nieobrane. Zielone szparagi obieraj tylko do 1/3 wysokości, zaczynając od dołu.
?Do gorącej zasmażki powoli wlewaj zimne mleko, cały czas mieszając. Dzięki temu beszamel bę- dzie aksamitny i bez grudek.
Superrady
?Szparagi, których nie ugotujesz od razu, owiń wilgotną ściereczką i odłóż w chłodne miejsce. Przechowuj je do 3 dni.
?Szparagi ugotują się znacznie szybciej, jeżeli do wody dodasz łyżeczkę cukru.
?Smak beszamelu możesz urozmaicić, dodając do niego np. mielone orzechy, roztarty czosnek lub starty parmezan.Źródło: Naj