Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z leśnymi grzybami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, uważając, żeby nie były zbyt miękkie. Gdy wystygną, obierz je ze skórki. Grzyby rozmroź i zalej wrzątkiem. Odcedź i gotuj we wrzącej wodzie około 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć grzyby oraz rozmaryn. Smaż, aż będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Na dno tortownicy (lub innego naczynia do zapiekania) wyłóż ziemniaki, układając je dokładnie obok siebie. Następnie wyłóż grzyby. Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mieszanką polej grzyby i ziemniaki.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180° C, aż wierzch ładnie się zarumieni (około 30 minut). Przed podaniem zapiekanki odczekaj kilka minut i posyp ją listkami tymianku. Zapiekankę można jeść samą lub jako dodatek do duszonego mięsa.Źródło: Na żywo