Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekanka z żółtym serem i kiełkami

Zapiekanka z żółtym serem i kiełkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z żółtym serem i kiełkami"

Składniki

  • 80 dag żółtych ziemniaków jednakowej wielkości
  • 20 dag sera ementaler
  • duży ząbek czosnku
  • 5 dag masła
  • 220 ml śmietany kremówki
  • kilka gałązek natki
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • 10 dag kiełków rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 55 minut • Porcja 250 kcal • Koszt porcji ok. 3,70 zł • Przepis dla 4 osób

  2. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, najlepiej szczoteczką. Jeśli mają twardą, grubą skórę, cieniutko je obierz. Następnie podgotuj je lekko osolonej wodzie. Odstaw do wystudzenia.

  3. Przestudzone ziemniaki pokrój w grubsze plastry. Wnętrze (wraz z bokami) naczynia żaroodpornego natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, mocno dociskając. Następnie wysmaruj je masłem i poukładaj w nim ziemniaki na zakładkę.

  4. Śmietanę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zalej nią ziemniaki, posyp posiekaną natką.

  5. Wierzch posyp ementalerem startym na tarce z drobnymi oczkami i rozłóż na nim pokrojone na kawałki masło. 5 Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, aż wierzch przybierze ciemnozłocisty kolor – około 30 minut.

  6. Zapiekankę podawaj z kiełkami rzodkiewki i sałatką warzywną.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń