Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka ziemniaczano-ziołowa"
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20932
Przepis dnia
Chcesz zaskoczyć rodzinkę przy najbliższym obiedzie...Nie masz ochoty znowu j...
Odsłon: 20932
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Zioła opłukać, osuszyć, oderwać listki trybuli i natki pietruszki od gałązek, posiekać. Odłożyć 8 źdźbeł szczypiorku, resztę posiekać. Formę żaroodporną posmarować połówką czosnku i masłem.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miseczki. Zalać je śmietaną i mlekiem. Dodać posiekaną trybulę, szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wymieszać. Przełożyć do formy. Żółty ser zetrzeć, posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut.
Serca sałat rzymskich opłukać, listki dobrze osuszyć, ewentualnie porwać na kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Połowę odłożonego szczypiorku posiekać i dodać do marchewki. Ocet utrzeć z musztardą, pieprzem, i solą. Cienkim strumieniem dolać olej. Ubić trzepaczką sos.
Marchewkę wymieszać z liśćmi sałaty i przygotowanym sosem tuż przed podaniem. Serwować jako dodatek do zapiekanki ziemniaczanej. Danie udekorować odłożonymi źdźbłami szczypiorku.Źródło: Życie na gorąco