Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zebra z jasną polewą"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1075
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 151
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1075
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 151
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji 1 zł
Ubijamy pianę z białek. Gdy piana jest już bardzo sztywna, dodajemy cukier i żółtka, a potem wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy wodę mineralną, olej i olejek migdałowy. Mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3. Do mniejszej części wsypujemy kakao, mieszamy.
Blaszkę keksówkę natłuszczamy, posypujemy bułką tartą lub mąką ziemniaczaną. Do blaszki wylewamy na przemian po trzy łyżki jasnego i jednej łyżce ciemnego ciasta, do wyczerpania obydwu części.
Ciasto pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180-190 oC. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. 5. Zimne ciasto dekorujemy polewą z roztopionej mlecznej czekolady.
Wartość odżywczajednej porcji 239 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 64 gŹródło: Rewia