Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaczany hipek"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32508
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1163
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 425
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32508
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1163
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 425
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości (mniejsze wyjmij wcześniej). Pół brokułu podziel na różyczki, wrzuć do osobnego naczynia z osoloną wodą i łyżką oliwy. Gotuj 15 min.
5 minut przed końcem gotowania wrzuć obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Paprykę opłucz, pokrój w paski. Liście szpinaku opłucz i zblanszuj na patelni.
Dodaj łyżkę masła. Obok szpinaku na patelni ułóż osączone różyczki brokułu i marchewkę. Chwilę ogrzewaj, dopraw solą. Rozłóż na talerzach razem z papryką.
Duże ziemniaki posmaruj masłem, opiekaj 10 min w 200 st. Rozkrój do połowy, wydrąż część miąższu. W otworze umieść dip z serka, majonezu, czosnku, soli i pieprzu do smaku. Zrób język z szynki, zęby ze szczypiorku, uszy z połówek małych ziemniaków i oliwkowe oczy. Podawaj z warzywami.
porcje, czas ok. 50 min; porcja – 210 kcal, cena 4 zł.
By zachować cenne , wrzucaj warzywa do małej ilości wrzątku i gotuj krótko pod przykryciem. Pozostałą wodę (wywar) przeznacz np. na sos – w ten sposób ocalisz witaminy, które wypłukały się w trakcie gotowania.Źródło: Świat kobiety