Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaki w zapiekance ze schabem"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 528
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1415
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 114
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 391
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 528
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1415
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 114
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 391
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 4,50 zł.
Ziemniaków nie obieramy, tylko szorujemy pod bieżącą wodą szczoteczką lub specjalną rękawiczką. W ten sposób pozbędziemy się większości delikatnej skórki. Następnie nacinamy każdy ziemniak do połowy w kilku miejscach obok siebie, jakbyśmy chcieli go pokroić w bardzo cienkie plastry.
Schab kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki nacięciami do góry i przekładamy je schabem.
W garnuszku zagotowujemy mleko ze śmietaną, dodajemy mąkę kukurydzianą, starty żółty ser, doprawiamy pieprzem, majerankiem, solą i dobrze mieszamy. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i powstałym sosem zalewamy ziemniaki oraz schab. Pieczemy 60–70 minut w 200oC. 15 minut przed końcem możemy przykryć naczynie z zapiekanką folią aluminiową, żeby góra za bardzo się nie spiekła.
Wartość odżywcza porcji 750 kcal Białko 48 g/Tłuszcz 35 g/Węglowodany 53 gŹródło: Rewia