Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaki z dipem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 82
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 82
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia.
Ostudzone ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój w dość cienkie talarki. W misce wymieszaj olej ze sporą szczyptą soli oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włóż pokrojone ziemniaki, delikatnie przemieszaj.
Plasterki ziemniaków ułóż na kratce w piekarniku (pod kratką ustaw pokrytą pergaminem blachę). Opiekaj pod grillem, aż ziemniaki się zrumienią (5-8 minut w temp. 200 st.).
Opłucz i osusz pęczek ziół (natki, tymianku lub innych ulubionych). Posiekaj drobno (kilka odłóż do dekoracji). Wymieszaj z posiekanymi listkami mięty.
Śmietanę połącz z majonezem, dodaj posiekane zioła, wymieszaj. Dip dopraw do smaku sokiem z limonki, sosem tabasco oraz solą. Upieczone talarki polej dipem, udekoruj odłożonymi ziołami.Źródło: Świat kobiety