Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zimowa panna cotta"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku, studzimy, miksujemy z jogurtem i cukrem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym.
Jogurt mieszamy delikatnie z ubitą kremówką. Masę wlewamy do 4 foremek na babeczki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by stężała.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy kilkoma łyżkami soku, by nie było grudek. Wlewamy resztę płynu i mieszamy. Ogrzewamy, stale mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Potrwa to 1-2 minuty. Lekko studzimy i mieszamy z likierem wiśniowym.
Foremki z deserem zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie. Deser wybijamy na talerzyki. Polewamy ciepłym lub zimnym sosem, dekorujemy owocami.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 4,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 350 kcal Białko 4,3 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 28 gŹródło: Rewia