Do góry

Desery Przepis na:

Zimowy pucharek na święta

Zimowy pucharek na święta

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 1143

Dodano:

Odsłon: 1679

Co pod tą tajemniczą nazwą się kryje? Jest to nic innego, jak pyszny krem budyniowy przekładany pierniczkami. Ten deser doskonale sprawdzi się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych świątecznych ciast. Zimowy pucharek jest to propozycja na łatwe i efektowne zakończenie tej najważniejszego wieczoru w roku.

Składniki

  • mleko 2 % 400 ml
  • pierniczki w lukrze 150 g
  • cukier 120 g
  • masło 100 g
  • budyń w proszku czekoladowy 60 g
  • Płatki migdałowe 40 g
  • Mąka ziemniaczana 40 g
  • mąka pszenna Typ 500 20 g
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i obie mąki. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mleczną. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy do momentu powstania puszystego kremu. Na dnie pucharku kruszymy pierniki. Na pierniczkach układamy 1/2 kremu. Na kremie ponownie układamy pierniczki. Na pierniczkach ponownie układamy 1/2 kremu. Na wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń