Do góry

Desery Przepis na:

Żurek śląski podany w chlebie

Żurek śląski podany w chlebie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Żurek śląski podany w chlebie"

Składniki

  • 2 szklanki zakwasu na żurek
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2–3 średnie cebule
  • 40 dag wędzonych żeberek
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2/3 szklanki śmietany 22 proc
  • 30 dag wędzonej kiełbasy
  • 6–8 jajek (w wersji wykwintnej najlepiej przepiórczych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego chrzanu (ze słoika)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • suszony majeranek
  • 6 małych bochenków chleba
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wędzone żeberka pokrój na duże kawałki. Cebule oraz włoszczyznę obierz, opłucz. Wędzone żeberka i warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego.

  2. Wlej około 8 szklanek zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze około godziny. Wywar przecedź przez sitko. Ponownie wlej do garnka.

  3. Do wywaru dodaj zakwas i gotuj razem jeszcze 15–20 minut na małym ogniu. W tym czasie jajka włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 8 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki.

  4. Kiełbasę pokrój w plasterki. Jajka potnij na cząstki. Czosnek obierz, rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj do zupy. Całość przypraw chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem.

  5. Ostrożnie wymieszaj ze śmietaną. Z bochenków chleba zetnij wierzchy, ostrożnie wydrąż środki. Nalej gotowy żurek. Do każdej porcji włóż kawałki kiełbasy oraz jajka na twardo. Ew. udekoruj świeżymi ziołami.

  6. Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 270 kcal. Cena porcji: 2,80 zł

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń