Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj w nocy tak siedziałam i sobie ciasto upiekłam, nic specjalnego zwykła babka przepis mam od szwagra dodałam tylko maliny i kruszonkę i ciasto wyszło bardzo smaczne. Akurat to ciasto nadaje się do każdego dodanego owocu, zawsze wychodzi nie ma w nim nigdy zakalca no chyba że przesadzicie z owocami.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1402
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 107
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 387
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 521
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1402
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 107
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 387
Składniki
Do miski wbić całe jajka i wsypać cukier i szczyptę soli . Całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na pulchną masę. Dobrze zmiksowana masa ma konsystencję gęstej śmietany.
Gdy mamy ubita masę jajeczną wsypać do niej mąkę, proszek do pieczenia, aromat dowolny oraz olej. Również całość zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich składników, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.
Gotową zmiksowaną masę na ciasto przelać do blaszki 35 na 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą. Ułożyć maliny nie za gęsto lub inne owoce. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni aby się rozgrzał.
W czasie gdy piekarnik się nagrzewa przygotować kruszonkę do miski po cieście dodać miękkie masło, cukier oraz mąkę i rękoma połączyć składniki tak aby była konsystencja piasku grubszego. Przygotowana kruszonką posypać wierzch ciasta czyli na maliny.
Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 55 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i ciasto pozostawić przez pięć minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć na wierzch i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już całkiem wystygnie posypać cukrem pudrem.
Ciasto oddzielić od papieru do pieczenia i przekroić. Zapewniam że nie ma zakalca ciasto bardzo ładnie się upiekło i jest gotowe do spożycia. Jeśli ktoś uwielbia takie ciasta babkowe to serdecznie polecam mój przepis.
Takie ciasto idealnie nadaje się do gorącej kawy, gorącego mleka lub kakaa. Bardzo fajnie smakuje a już dodany aromat migdałowy który kocham to smak dla mojego podniebienia. Dodane maliny świetnie komponują się z tym ciastem, niby ciasto zwykłe a jednak niezwykłe.