Do góry

Dodatki Przepis na:

Bagietki czosnkowe

Bagietki czosnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 126

Szybki i prosty sposób na przygotowanie pieczywa czosnkowego - idealnego jako przystawka lub dodatek do potraw.

Składniki

  • bagietka
  • 4 łyżki stołowe margaryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bagietki czosnkowe

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 250 stopni Celsjusza.
    W międzyczasie bagietkę pokroić w skośne kromki o grubości ok. 2,5 cm.

  2. Do miski wlać 1/4 szklanki oliwy z oliwek, dodać 4 łyżki stołowe margaryny.
    (może być też masło)
    Obrać 3 duże ząbki czosnku i zetrzeć je do miski z oliwą z oliwek i margaryną.
    Natkę pietruszki drobno posiekać i także dodać do miski.
    Całość dokładnie wymieszać, używając trzepaczki do jajek, tak by stworzyła jednolitą masę.

  3. Tak przygotowaną masą dokładnie posmarować każdą kromkę bagietki.
    Każdą kromkę również doprawić solą do smaku.
    Płytką blachę przykryć papierem do pieczenia i ułożyć na niej posmarowane pieczywo.

  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 3-5 minut.
    Oczywiście można dłużej - wtedy kromki będą bardziej podpieczone i chrupiące.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń