Dodatki Przepis na:
Bagietki pszenne

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 179
Dodano: 25.11.2019
Odsłon: 136
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody (zależy od gatunku mąki)
- 50 g masła (roztopić) - można zamienić na 50 ml oleju
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. W misce wymieszać pozostałe składniki, wlać masło (lub olej), zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie podzielić na dwie części i uformować bagietki. Przełożyć do formy na bagietki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z którego można uformować rynienki na bagietki. Ciasto ponacinać i czekać do ponownego wyrośnięcia ok. 20-30 minut. Piec w 200 stopniach 20-25 minut do zrumienienia.
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 26 listopadaZgłoś do usunięcia
Pyszne,domowe,najlepsze :)0 Kto głosował? | Odpowiedz