Do góry

Dodatki Przepis na:

Bagietki pszenne

Bagietki pszenne

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 136

Pyszne i chrupiące bagietki, bardzo proste do wykonania, warte spróbowania. Z poniższego przepisu wyjdą 2 sztuki o długości ok. 40 cm.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody (zależy od gatunku mąki)
  • 50 g masła (roztopić) - można zamienić na 50 ml oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży i cukru zrobić płynny zaczyn. W misce wymieszać pozostałe składniki, wlać masło (lub olej), zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie podzielić na dwie części i uformować bagietki. Przełożyć do formy na bagietki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z którego można uformować rynienki na bagietki. Ciasto ponacinać i czekać do ponownego wyrośnięcia ok. 20-30 minut. Piec w 200 stopniach 20-25 minut do zrumienienia.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń