Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam domowe pieczywo. Za każdym razem jak upiekę chleb lub bułki, muszę kawałek odkroić, pozwolić masełku się na nim roztopić i dodać miód z rodzinnej pasieki. Ciepłe, z chrupiącą skórką... takie najbardziej lubię! ;)
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1787
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 156
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1787
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 156
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy cukier, mak, masło i drożdże z miodem rozpuszczone w wodzie. Całość wyrabiamy mikserem lub dłońmi. Gdy ciasto już jest elastyczne odstawiamy je i pozostawiamy na ok 1 godz do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Z ciasta formujemy bułeczki (ok 9), wycinamy charakterystyczny dla kajzerek wzorek, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.
Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200*C ok 15 minut.