Do góry

Dodatki Przepis na:

Chałka

Chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 57

Dodano:

Odsłon: 4175

Wigilijna chałka

Składniki

  • 40 gr drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • żółtko do smarowania
  • 1½ łyżki soli
  • mak, sól do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chałka

Przygotowanie

  1. * W dużej misce wymieszać drożdże, mleko, łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce na do wyrośnięcia (15-30 minut).

    * Resztę cukru i jajka utrzeć mikserem na gładką na masę.

  2. * Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, masę jajeczną, masło, letnie mleko (tyle ile maka przyjmie)

    Jeżeli trzeba, dodajemy odrobinę mąki, by ciasto się nie kleiło do ręki.

    * Wyrabiamy dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne.

  3. * Naczynia nakryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.

    * Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3(5-6) części, formujemy z nich długie wałki i pleciemy warkocz.

    * Końce podwijamy pod spód.

    * Tak uformowaną chałkę odkładamy w ciepłe miejsce do ponowwnego wyrośnięcia (ciasto powinno 3-krotnie zwiększy swoją objętość)

  4. * Wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem, solą i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto w środku jest upieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń