Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilijna chałka
* W dużej misce wymieszać drożdże, mleko, łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce na do wyrośnięcia (15-30 minut).
* Resztę cukru i jajka utrzeć mikserem na gładką na masę.
* Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, masę jajeczną, masło, letnie mleko (tyle ile maka przyjmie)
Jeżeli trzeba, dodajemy odrobinę mąki, by ciasto się nie kleiło do ręki.
* Wyrabiamy dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne.
* Naczynia nakryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
* Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3(5-6) części, formujemy z nich długie wałki i pleciemy warkocz.
* Końce podwijamy pod spód.
* Tak uformowaną chałkę odkładamy w ciepłe miejsce do ponowwnego wyrośnięcia (ciasto powinno 3-krotnie zwiększy swoją objętość)
* Wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem, solą i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto w środku jest upieczone.
Gulasz z dzika z jabłkową nutą kwaskowych antonówek.
Odsłon: 57
Bardzo prosty do wykonania przepis. Przepis znalazłam na kartce ze starego ka...
Odsłon: 429
Pyszne i szybkie danie obiadowe kurczak z dynią, cukinię i pomidorami. Idealn...
Odsłon: 32
Gulasz z dzika z jabłkową nutą kwaskowych antonówek.
Odsłon: 57
Bardzo prosty do wykonania przepis. Przepis znalazłam na kartce ze starego ka...
Odsłon: 429
Pyszne i szybkie danie obiadowe kurczak z dynią, cukinię i pomidorami. Idealn...
Odsłon: 32
Składniki
* W dużej misce wymieszać drożdże, mleko, łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce na do wyrośnięcia (15-30 minut). * Resztę cukru i jajka utrzeć mikserem na gładką na masę.
* Do zaczynu drożdżowego dodać mąkę, masę jajeczną, masło, letnie mleko (tyle ile maka przyjmie) Jeżeli trzeba, dodajemy odrobinę mąki, by ciasto się nie kleiło do ręki. * Wyrabiamy dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne.
* Naczynia nakryć, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. * Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3(5-6) części, formujemy z nich długie wałki i pleciemy warkocz. * Końce podwijamy pod spód. * Tak uformowaną chałkę odkładamy w ciepłe miejsce do ponowwnego wyrośnięcia (ciasto powinno 3-krotnie zwiększy swoją objętość)
* Wyrośniętą chałkę smarujemy żółtkiem, posypujemy makiem, solą i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto w środku jest upieczone.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 141
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 9392