Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną

Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 4968

Dodano:

Odsłon: 918

Pyszny swojski chlebek z żurawiną.

Składniki

  • 1 ½ szk. mąki pszennej
  • 3 szk. mąki orkiszowej
  • 150 g otrąb pszennych
  • 5 dag drożdży
  • 500ml ciepłej wody
  • 100g żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże przekładamy do miski.
    2. Dodajemy cukier
    3. 2 łyżki mąki
    4. Wlewamy 1 szk. wody.
    5. Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. 6. Do większej miski wsypujemy pozostałe mąki.

  3. 7. Dodajemy otręby.

  4. 8. Wyrośnięty rozczyn, wodę oraz sól.

  5. 9. Następnie wsypujemy żurawinę.

  6. 10. Wyrabiamy ciasto.
    11. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  7. 12. Po tym czasie, przekładamy do formy.

  8. 13. Żółtko mieszamy z mlekiem.

  9. 14. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta.

  10. 15. Pieczemy 40 minut w 180 ̊C.
    16. Chlebek gotowy.
    17. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 kwietnia Rewelka, takie chleby, to ja lubię :) Fajnie, jak coś chrupie pod zębami, a tu jeszcze pyszna żurawina. Miodzio, ósemeczka jak nic :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń