Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenno - żytni

Chleb pszenno - żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 209

Dodano:

Odsłon: 21856

Łatwy w przygotowaniu, długo utrzymujący świeżość. Polecam z dodatkiem siemienia lnianego, sezamu, pestek słonecznika, pestek dyni...

Składniki

  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 kostki drożdży
  • 225 ml. letniej wody
  • 1 łyżeczka mąki, 3/4 łyżeczki cukru do zaczynu
  • po łyżce stołowej ziaren sezamu, siemienia lnianego, słonecznika, dyni, płatków owsianych. Lub wg uznania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować zaczyn - cukier, mąka, pokruszone drożdże dodajemy trochę wody i ucieramy na jednolitą masę. Potem powoli dolewamy resztę wody ciągle mieszając. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Blaszkę babkową długości ok 18 cm. smarujemy olejem i oprószamy mąką.

    W misie miksera łączymy mąki, dodajemy sól, jogurt, ziarna. Wymieszać z rozczynem, wyrabiać ok. 10 min.

    Przełożyć do foremki, wygładzić palcami zamoczonymi w zimnej wodzie. Posypać dowolnymi ziarnami (np czarnuszką i sezamem, lub otrębami żytnimi) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

    Kiedy wyrośnie piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Wyjąć i wystudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń