Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny na zakwasie żytnim, z czarnuszką, pestkami dyni i słonecznika.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim, z czarnuszką, pestkami dyni i słonecznika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26244

Dodano:

Odsłon: 2305

Bardzo smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy chleb pszenny z czarnuszką i ziarnami pestek dyni, słonecznika. Prosty w zrobieniu.

Składniki

  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • czarnuszka 2 duże łyżki
  • Margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
  • pestki dyni i słonecznika do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny na zakwasie żytnim, z czarnuszką, pestkami dyni i słonecznika.

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.

  2. W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąkę z solą i czarnuszką.

  3. Dodajemy zaczyn.

  4. Wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.

  5. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch.

  6. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką.

  7. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej.

  8. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.

  9. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń