Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny chleb na drożdżach z dyniowym puree i orzechami poleca się na śniadanie.
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 172
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1766
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 162
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 172
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1766
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 162
Składniki
Odmierzoną ilość mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, drożdże, puree z dyni i tymianek. Następnie stopniowo dolewamy letnią wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekane orzechy i oliwę z oliwek. Wyrabiamy do czasu, aż orzechy i oliwa dobrze się połączą z ciastem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, formujemy i umieszczamy w wysmarowanej tłuszczem formie do chleba. Nakrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30 minut). Pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.