Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb z orzechami i rodzynkami.

Chleb z orzechami i rodzynkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 763 Ocena: 14538

Dodano:

Odsłon: 1159

Wzorowałam się na przepisie" aaasikkk" ,jednak go troszkę zmodyfikowałam. Chlebuś wyszedł przepyszny,polecam:)

Składniki

  • 20dkg mąki żytniej razowej
  • 60dkg mąki chlebowej
  • drożdże 5dkg
  • sól 2 łyżeczki
  • miód sztuczny 2 łyżeczki
  • woda 600ml dobrze ciepła
  • orzechy włoskie 20dkg
  • rodzynki garść
  • masło do wysmarowania foremek
  • otręby do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży,miodu i łyżki mąki zrobić zaczyn.
    Osobno do miski dać mąki,sól oraz wcześniej zrobiony zaczyn.
    Wszystko wyrobić ręką.Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki.
    Wszystko wyrobić .
    Foremki posmarować masłem i obsypać otrębami.Nałożyć masę chlebową do 3/4 wysokości,przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz.

  2. Po wyrośnięciu posmarować ,wodą 2 łyżki plus 1 łyżeczka miodu.Posypać otrębami.
    Dać do piekarnika ustawionego na 220st,a po 10min, zmniejszyć do 200st.

  3. Chlebki po upieczeniu studzić na kratce.

  4. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń