Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebek do koszyczka

Chlebek do koszyczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 202

Dodano:

Odsłon: 554

Przepis na bardzo prosty, szybki i mało wymagający chleb pszenny drożdżowy :)

Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 750
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży,100 ml wody i cukru robimy zaczyn, następnie pozostawiamy na 15 min.

  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dolewamy stopniowo resztę wody, zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Zagniatamy ciasto. Będzie ono bardzo delikatne i lekko klejące. Formujemy kulę i umieszczamy w naoliwionej misce. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (proponuję miskę włożyć do wyłączonego piekarnika).

  3. Po ok. 40 min. lekko odgazowujemy ciasto i zwilżonymi dłońmi przekładamy do wyłożonej papierem formy (ja użyłam małej tortownicy). Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą ( powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca ). Podrośnięty chleb smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką wody.
    Na wierzchu robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka. Pieczemy ok 35 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń