Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowe grzanki czosnkowe

Domowe grzanki czosnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 1930

Dodano:

Odsłon: 363

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, proste do przygotowania grzanki z czerstwego chleba. Idealne jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek, zup i farszów. O wiele smaczniejsze niż te, które można kupić w sklepie.

Składniki

  • 1 bochenek czerstwego chleba na zakwasie
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy kuchni włoskiej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe grzanki czosnkowe

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni Celsjusza.
    Dużą płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ostawić na bok.

  2. Bochenek czerstwego chleba pokroić na kromki (jeśli nie był uprzednio pokrojony), a następnie każdą kromkę pokroić w kostkę mniej więcej takiej samej wielkości.
    Tak przygotowane kawałki chleba przerzucić do dużej miski i skropić 3 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami roztopionego masła, a także posypać 1 łyżeczką suszonego czosnku, 1 łyżeczką przyprawy kuchni włoskiej, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
    Całość dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie kawałki chleba zostały równo pokryte.

  3. Tak przygotowane kostki chleba wrzucić na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, upewniając się, że są rozłożone równomiernie i nie dotykają się.
    Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.

  4. Piec przez 12 do 20 minut, pamiętając, aby w połowie tego czasu zajrzeć i przewrócić grzanki na drugą stronę.
    Czas pieczenia zależy od grubości kawałków chleba, rodzaju piekarnika i naszych osobistych upodobań co do stopnia podpieczenia.

  5. Kiedy grzanki będą już perfekcyjnie dla nas podpieczone, wyjąć je z piekarnika i odstawić aby ostygły.

    Tak przygotowane można podawać do ulubionych sałatek, zup oraz farszów. Dobrze przechowują się w hermetycznym opakowaniu do około tygodnia.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń