Do góry

Dodatki Przepis na:

Galantyna kanapkowa z golonki i szynki.

Galantyna kanapkowa z golonki i szynki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 792

Bardzo smaczna galantyna kanapkowa, zrobiona z mięsa z wieprzowej golonki i wieprzowej szynki.

Składniki

  • Surowiec:
  • golonka 50 dag
  • szynka 1 kg
  • przegotowana, zimna woda 200 ml
  • Przyprawy na 1,5 kg mięsa:
  • peklosól 30 g
  • sos sojowy 4 łyżki
  • papryka słodka 5 g
  • pieprz czarny 5 g
  • czosnek 5 g
  • żelatyna 5 łyżek
  • osłonka barierowa (termokurczliwa) fi 73 mm 2x0,5 m
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z golonki i szynki czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięs wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki mięs umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

  2. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 200 ml zimnej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonki barierowe, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło.

  3. W między czasie nagrzewamy wodę do 80-85 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 4 godziny. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu batonów w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej, i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń