Do góry

Dodatki Przepis na:

Kalafior w chrupiącej parmezanowej skorupce

Kalafior w chrupiącej parmezanowej skorupce

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 2790

Dodano:

Odsłon: 556

Ten prosty do przygotowania, przepyszny kalafior zapiekany w chrupiącej parmezanowej skorupce to zdrowsza wersja "Chrupiących parmezanowych ziemniaków" (przepis tu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-chrupiace-parmezanowe-ziemniaki,186395,insignificant.html), która na pewno posmakuje każdemu. Idealnie nadaje się jako dodatek do każdego rodzaju dania obiadowego, a także nawet jako pełne smaku wegetariańskie danie główne.

Składniki

  • 1 duża główka kalafiora
  • 1/2 szklanki startego sera parmezan
  • 1/4 szklanki bułki tartej panko
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • garść natki pietruszki (opcjonalnie)
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kalafior w chrupiącej parmezanowej skorupce

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować oliwą z oliwek.
    Kalafior podzielić na duże różyczki, następnie przekroić każdą na pół. (tak aby każda połówka miała płaską powierzchnię do której później przyklei się skorupka)
    Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć ser parmezan w ilości 1/2 szklanki.
    Drobno posiekać garść natki pietruszki.

  2. Przekrojone różyczki kalafiora wrzucić do miski, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i dokładnie zamieszać.
    Do drugiej miseczki dodać 1/2 szklanki startego sera parmezan, 1/4 szklanki bułki tartej panko, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i dokładnie ze sobą wymieszać.

  3. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną oliwą z oliwek blachę równomiernie wysypać przygotowaną w miseczce kruszonkę parmezanową.
    Następnie poukładać na niej różyczki kalafiora, płaską stroną do spodu i docisnąć do kruszonki.
    Całość skropić 1,5 łyżki oliwy z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem czarnym do smaku i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika.
    Piec ok. 20-25 minut.

  4. Kiedy skorupka parmezanowa będzie już pięknie podpieczona i złoto brązowa, każdą różyczkę kalafiora przewrócić na drugą stronę i wstawić do piekarnika na kolejne 5-10 minut.

    Kalafiora w chrupiącej serowej skorupce podawać jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań obiadowych lub też jako danie główne wraz z ulubionego rodzaju sałatkami, dodatkowo udekorowanego garścią drobno posiekanej natki pietruszki.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lutego Pyszne jedzonko, uwielbiam kalafiora i jego kuzyna brokuła :) Mniami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń