Do góry

Dodatki Przepis na:

Kremowe ziemniaki z karmelizowaną cebulką

Kremowe ziemniaki z karmelizowaną cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1851

Dodano:

Odsłon: 143

Pieczone ziemniaki z dodatkiem jogurtu greckiego oraz karmelizowanej cebuli, to pyszny sposób na dodatek do każdego dania mięsnego ale także rybnego i wegetariańskiego.

Składniki

  • ziemniaki
  • 1,5 dużej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru białego
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kremowe ziemniaki z karmelizowaną cebulką

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
    Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ziemniaki obrać, dokładnie opłukać i osuszyć.
    Każdy ziemniak przekroić na 4 równej wielkości ćwiartki, każdą ćwiartkę na pół, a następnie na plastry.
    Tak pokrojone wrzucić do dużej miski, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie zamieszać.

  2. Ziemniaki rozłożyć w jednej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec do czasu, aż uzyskają ulubiony przez nas stopień podpieczenia, pamiętając aby w międzyczasie przewrócić je na drugą stronę.
    1,5 cebuli pokroić w cienkie plastry.
    Garść szczypiorku drobno posiekać.
    Wyjąć jogurt grecki z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.

  3. Na dużą patelnię dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Po ok. 2 minutach na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i wymieszać.
    Smażyć od czasu do czasu mieszając, aż cebula zeszkli się i nabierze złocistego koloru, wtedy wsypać 1/2 łyżeczki białego cukru i szybko zamieszać.
    Po ok. 5 minutach, kiedy cebula będzie już pięknie podpieczona, zdjąć ją z ognia i doprawić 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
    1/2 łyżeczki suszonej pietruszki, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.

  4. Po. ok 25 minutach ziemniaki powinny być już pięknie podpieczone.
    Wyjąć je z piekarnika, przerzucić do dużej miski, posypać karmelizowaną cebulą, polać 1/2 szklanki jogurtu greckiego, a także doprawić czarnym pieprzem do smaku oraz dodać garść posiekanego drobno szczypiorku i delikatnie ale dokładnie wymieszać, aby wszystkie smaki i składniki się połączyły.

  5. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć na talerz i podawać, na ciepło, udekorowane drobno posiekanym szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń